Tým Alquist složený ze studentů ČVUT opět vybojoval druhé místo ve finále prestižní soutěže Alexa Prize

0
9599

Tým Alquist složený ze studentů ČVUT opět vybojoval druhé místo ve finále prestižní soutěže Alexa Prize o nejlepší konverzační umělou inteligenci, pořádanou americkým gigantem Amazon.

Již podruhé byl přitom jediným týmem z neanglicky mluvící země ve finálovém klání. Cílem soutěže je vyvinout AI pro Amazon Alexa schopnou konverzovat s lidmi o populárních tématech jako filmy, sporty nebo hudba. Soutěže se účastní přední univerzity z celého světa. Do finále navíc Češi opět postoupili z prvního semifinálového místa.

Studenti ČVUT pod vedením Jana Šedivého (faculty advisor – CIIRC ČVUT) se i letos umístili na druhé příčce v soutěži The Amazon Alexa Prize. Na prvním místě skončil tým z univerzity California Davis, jedné z nejlepších veřejných vysokých škol v USA, a třetí místo obhájila univerzita Heriot-Watt (Edinburgh, Skotsko). Vyhlášení výsledků proběhlo v rámci konference Re:Invent 2018 v pondělí 26. listopadu v Las Vegas v 8:30 místního času. Tým ve složení Jan Pichl (team leader), který se letos umístil v anketě 30 pod 30 českého Forbesu, Petr Marek, Jakub Konrád, Martin Matulík a Petr Lorenc si tak z USA odváží cenu 100 000 dolarů, tedy v přepočtu přes 2 miliony korun. Šek, který ve finále dostali tak musí, stejně jako minulý rok, rozstříhat na menší části, aby jej mohli převést do Česka. Studenti by se nyní rádi věnovali přípravě na další ročník soutěže a hledali další možnosti využití nově vyvinuté technologie.

Úkolem soutěže bylo vyvinout “social bota”, tedy umělou inteligenci schopnou vést zábavnou, plynulou a přirozenou konverzaci s člověkem na všemožná populární témata přes zařízení Amazon Echo. Český tým byl letos schopný zpracovat výjimečně velké množství témat ze všech soutěžících botů. Vývoj bota probíhal téměř rok, od prosince minulého roku až do poloviny listopadu 2018 a během soutěže s ním samotní uživatelé produktů Amazon vedly na stovky tisíc konverzací. Na vývoj bota získaly soutěžící týmy výzkumný grant v hodnotě 250 000 dolarů spolu s některými technologiemi od Amazonu (zařízení s Alexou nebo přístup k AWS). S finálovými boty mohou uživatelé mluvit i nyní pomocí příkazu “Alexa, let’s chat”.

“Jsme rádi, že jsme obhájili druhé místo. Bereme to jako velký úspěch, protože jsme letos celý systém tvořili od nuly a ještě v květnu to vypadalo, že se do finále vůbec nedostaneme. Konkurence byla tentokrát mnohem tvrdší, protože stavěla na loňských výsledcích, ale my jsme se to rozhodli udělat jinak,” komentuje situaci po finále člen týmu Petr Marek. Jan Šedivý, faculty advisor celého projektu z CIIRC ČVUT, dodává: “Umístění týmu Alquist jasně ukazuje, že jsou České univerzity na stejné úrovni jako ty nejlepší světové.”

“Největší rozdíl oproti našemu minulému botovi je, že letos daleko více využíváme principy strojového učení ve vedení konverzací a nemusíme tedy pro všechny konverzace připravovat pravidla ručně,”  vysvětluje nový přístup vedoucí týmu Jan Pichl.

Tým z ČVUT je tak už podruhé jediným týmem z neanglicky mluvící země ve finále soutěže. Jméno bota – Alquist – navíc není vybrané náhodně. Vychází z divadelní hry Karla Čapka R.U.R., ve které se poprvé použilo dnes mezinárodně rozšíření slovo robot.

Prestižní soutěže o nejlepší AI se letos účastnilo 8 týmu z nejlepších univerzit světa, vybraných z více než stovky přihlášených institucí, a sestávala z několika kol. V semifinále, které probíhalo od 2. července do 15. srpna, hodnotili anonymně všechny soutěžící boty sami uživatelé Amazon Alexy pomocí škály 1-5 hvězdiček. Do finále poté postoupili dva nejlepší socialboti dle uživatelského hodnocení a jeden na divokou kartu. Alquist přitom, stejně jako loni, postupoval z prvního místa. Ve finále potom hodnocení probíhalo pod taktovkou Amazonu. S každým botem proběhlo několik anonymních rozhovorů, které hodnotili porotci také pomocí hvězdiček.

Soutěž The Alexa Prize má za cíl zlepšit konverzační technologie Amazon Alexy, tedy umělé inteligence nabízené v různých produktech (například Amazon Echo). Amazon letos v soutěži rozdělil 3,5 milionů dolarů. Vývoj bota Alquist probíhá v rámci studentskému inkubátoru eClub Prague. O dalsích detailech o letošním ročníku se můžete dočíst také na blogu Jana Šedivého.

Členové týmu Alquist: Jan Pichl (team leader), Petr Marek, Martin Matulík, Jakub Konrád a Petr Lorenc

Jan Šedivý – Faculty Advisor

Více o nás na našich stránkách: http://alquistai.com/cs/o-nas/

Ukázka konverzace s chatbotem: https://www.youtube.com/watch?v=fwbpQAOMUSQ&feature=youtu.be

Více informací o soutěži na oficiálních stránkách Amazon Alexa Prize: https://developer.amazon.com/alexaprize

Kontakt:
Radka Fléglová – Communications assistant
+420 725 742 338
rada.fleglova@gmail.com

Jan Šedivý – Faculty advisor
jsedivy@gmail.com
+420 737 264 261

 

Oficiální sociální sítě projektu
facebook: https://www.facebook.com/alquistAI/
twitter: https://twitter.com/AlquistAI

 

Previous articleCan Computers Really do Math?
Next articleBulletin of Industry 4.0 – Artificial Intelligence/ Cloud Solutions