Studenti Dětské univerzity si na CIIRC vyzkoušeli biomedicínu

0
650

10. července jsme v laboratořích Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT uvítali mladé vědecké naděje. A to žáky pátých a osmých tříd základní školy, kteří se letos účastní tzv. Dětské univerzity ČVUT.

 

Děti si vyzkoušely celou řadu přístrojů a vybavení, které máme k dispozici v laboratoři oddělení  Kognitivních systémů a neurověd a také Biomedicíny a asistivních technologií. V chytrém bytě si mohly zacvičit s pomocí virtuální reality a také zjistit, jak se dá pomocí analýzy videí určit správnost provedení cviků. 

Dále si s naší asistencí vyzkoušely „obleček stárnutí“, aby si dokázaly představit, jak je obtížné například něco napsat či ovládat mobil s třesoucí se rukou, jak je náročný pohyb, i usedání či zvedání se ze židle, když už klouby moc nefungují a ubývají svaly.

U dětí je vždy oblíbený také robot Nao, se kterým si žáci zazpívali i popovídali.  A nakonec byla většina dětí zvědavá, jak jsou na tom se svým tělesným složením – jaké má jejich tělo  poměr svalů, tukové tkáně nebo vody.

 

Děkujeme našim skvělým kolegyním, Lence Vysloužilové a Lence Lhotské, za jejich čas a praktické ukázky toho, co „vaří ve své vědecké kuchyni“.

 

Více informací a fotografií lze nalézt na webu Dětské univerzity ČVUT.

 

Foto: Dětská univerzita ČVUT

Previous articleZástupci CIIRC se účastnili mise na Ukrajinu, jednali o podpoře obnovy Ukrajiny
Next articleCIIRC Executive Academy připraví manažery v rozhodovacích pozicích na nástup nových technologií